Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, Mersin – Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas OSB (TÜİOSB) Genişleme Alanı ve Alt Yapı Çalışmaları Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı.
Mersin Divan Otel'de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, sivil toplum kuruluşu başkanları ve çok sayıda iş insanının katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, TÜİOSB’de devam eden çalışmalarda gelinen son durum hakkında bilgi verildi.
Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, Ajans’ın bugüne kadar bölgesel kalkınmaya yaptığı katkılar, mevcut mali destek programı ve yatırımcıların iş ve işlemlerini kolaylaştırmaya yönelik hayata geçirilen Tek Durak Ofis hizmetini de içeren bir açılış konuşması gerçekleştirdi.
Toplantıda konuşan TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek, Çukurova Bölgesi’nin ihtiyacı olan sanayi alanlarını genişletmek adına yola çıktıklarını ve tarımda düşük maliyetli, yüksek verimli üretimle yurtiçi ve yurt dışı pazarlarda rekabet avantajı sağlayarak bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini anlattı. Mersin’in değil Çukurova’nın üretim üssü olmak istediklerini belirterek, pastörize yumurta üretiminden bitkisel kozmetik ürün üretimine, tohum işleme ve paketlemeden, endemik bitkilerin işlenmesine kadar tarımsal üretimin her alanında faaliyet gösterecek yatırımcıya hizmet vereceklerini bildiren Akyürek şunları söyledi:
“Bölgemize artan talebi karşılayabilmek için gerçekleştirdiğimiz genişleme alanı talebimize Sayın Lütfi Elvan’ın da destekleriyle olumlu yanıt verildi. Bu sayede çalışmalarımız 2 milyon metrekare alanda hizmet verecek bir projeye dönüştü. 10 bin kişilik istihdam ile stratejik bir girişim olma yolunda önemli bir adım attık. Genişleme alanları dahil tüm arazide jeolojik etüt çalışmaları tamamlandı. İmar planı ve altyapı proje çalışmalarına başlandı. 2019 yılı içinde modern bir altyapı sistemi kurulup temel atmaya hazır olacağız. Yüzde 80’i ihracat odaklı yatırımcılarıyla bölgeye önemli miktarda döviz girdisi sağlama arzusundayız.”
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Biz genç girişimcilerimize çok güveniyoruz. Bir yola çıktık ve genç iş insanlarının ne kadar başarılı olabileceğini bu yolda gördük. Yola çıktığımızda onlar kaygılıydı. Ancak kendi güçlerini bizzat kendileri görünce kısa sürede OSB ile ilgili tüm iş ve işlemleri tamamladılar. Kısa sürede yer tahsisi ve ÇED onayını yaptılar. Talep sayısının fazla olması nedeniyle bu kez genişleme alanı istediler. Bununla ilgili girişimler başladı. Şimdi TÜİOSB, 54 hektarlık alandan 202 hektara çıkarılma aşamasında. Bunun sağlanması Bakanlığımız da gerekli onayı verdi. Bir tek Cumhurbaşkanımızın imzası kaldı. Bu imza sonrasında tüm işlemler bitecek ve 10 bin kişiye iş ve aş sağlayacaklar. Çok sayıda yabancı yatırımcı ile görüşmeler sürüyor. Umuyorum ki bu başarılı girişim devam eder. Teknoloji yoğun alanlardaki yatırımcılarımızı çekmeye çalışalım ki katma değeri yüksek ürünler üretme imkanı olsun.”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise tarımın dünya üzerindeki önemine dikkat çekerek, “Biz tarımı son yıllarda biraz geri planda bırakmıştık ama TÜİOSB sayesinde yeniden tarıma hak ettiği değer verilecek ve bu oluşum çiftçinin üretimine katma değer sağlayacak” dedi. Hemen her alanda yıllardır ürünlerin işlenmeden ham haliyle satıldığını kaydeden Kızıltan, “Ham halinde 10 liraya sattığımız ürünleri işlenmiş olarak 50 liraya geri alıyoruz. Buna dur deme zamanı geldi. Teşvik sistemimizin katma değer sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmesi lazım. Böyle bir düzenleme ile katma değerli üretimin artacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.