Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
Tescilli Hayriye Biberi Fidesi Üreticiyle Buluştu
Haber Galerisi
  • Tescilli Hayriye Biberi Fidesi Üreticiyle Buluştu

  • 06 Nisan 2021

Çukurova bölgesinde tek tescilli ata tohumu olan ve halk arasında Adana Karaisalı tipi olarak bilinen Hayriye Biberi’nin fidesi üreticiyle buluştu.


Çukurova Kalkınma Ajansı, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen etkinlikte Adana ve Mersinli üreticiye 330 bin biber fidesi dağıtıldı.


Etkinliğe, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Savaş Ülger, Mersin Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Mustafa Nevzat Zaim Adana Tarım ve Orman İl Şube Müdürü Yusuf İzzet Işık, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Sinan Acıöz, çiftçiler ve basın mensupları  katıldı.


ÇKA Genel Sekreteri Savaş Ülger açıklamasında, yerel çeşitlerimizin korunması ve geliştirilmesi bu çeşitlerin kullanılması ile ilgili programların projelerin desteklenmesinin hem bu çeşitlerin hem de geleneksel tarım sistemlerinin gelecek kuşaklara aktarılmasına yardımcı olacağına dikkat çekti.


Atalık tohum konusunun, gıdada bağımlılığın azaltılması, gıda güvenliği ve bağımsızlığı ile yerel değerlerin korunması için önem arz ettiğine değinen Genel Sekreter Üger;

“Anadolu’nun tarihsel ve kültürel özelliklerini taşıyan yerel ürünlerin ortaya çıkarılması, çoğaltılması çok önemli bir konu. Bunları her türlü platformlarda desteklememiz gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’ın 2017 yılında başlatmış olduğu ‘Anadolu Ata Tohumları’ projesi kapsamında da Anadolu’da yer alan bu yerel ürünlerin çeşitlerinin arttırılması konusunda çalışma başlatıldı. Bu doğrultuda ve kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile 2020 yılından itibaren ata tohumunun yaygınlaştırılmasına yönelik bir program başlattık. Ajansımız, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arasında, Adana ve Mersin’deki bitki türlerine ait yerel çeşitlerin korunmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilecek çeşitlendirme, üretim, dağıtım, bilinçlendirme, eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini kapsayan protokol imzalandık.  Bu protokolle ilk ortaya çıkan tescilli Karaisalı Biberi’nin yaygınlaştırılması oldu. Bu  kapsamda, ajansımızında desteğiyle 330 bin adet tohum satın alındı ve bunların fideye çevrildi. Adana ve Mersin Tarım ve Orman İl Müdürlükleri tarafından belirlenen çitçilere dağıtımı gerçekleştirildi. Çalışma sürecinde projenin sürdürülebilirliği için çiftçilere yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri gerçekleştirilecektir. Tescilli yerel ürün yelpazesinin genişletilmesi için ilerleyen zamanlarda Mersin’den bir ürünün tescil başvuru süreci gerçekleştirilecektir." şeklinde konuştu.