2019 yılından itibaren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda ve Kalkınma Ajansları sorumluluğunda yürütülecek Sosyal Destek Programı (SODES) Güdümlü Proje Destek Programı Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
Çukurova Kalkınma Ajansı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yardımcısı Murat Süzen, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve ilgili kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Vali Yardımcısı Murat Süzen konuşmasında, ilk olarak 2008 yılında uygulanmaya başlanan SODES programının amacına değinerek, programın dezavantajlı bölgelerimizin beşeri sermayesini güçlendirmek ve toplumsal bütünleşme sürecine destek olmak amacıyla bu bölgelerdeki göç, yoksulluk ve işsizlik gibi sorunların ve değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara kısa sürede karşılık vermeyi hedefleyen bir sosyal kalkınma programı olduğunu açıkladı.
Vali Yardımcısı Süzen, 2019 yılında sadece Güdümlü Proje formatında uygulanacak programın toplam bütçesinin 166 milyon TL olduğunu belirterek, “ Programın hedefi, uygulandığı illerde, yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermektedir. Bununla birlikte değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek programın diğer hedefleri arasında yer almaktadır.” dedi.
Adana’dan toplamda en fazla üç proje gönderilebileceğini ve bu projelerin de asgari 1 milyon TL bütçesi olması gerektiğini hatırlatan Süzen, uygun proje sahibi paydaşların süre kısıtını dikkate alarak, il için önem arz eden program öncelikleri ile uyumlu projeler üzerinde çalışmak gerektiğini ve Kalkınma Ajansı ile sürekli irtibat halinde olmalarının önemli olduğunu vurguladı.
Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu ise, sosyal destek programının, uygulandığı illerde, yerel dinamikleri harekete geçirerek, yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gideren, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık veren toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlayan, istihdam edilebilirliği artıran, sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği destekleyen, sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştıran bir program olduğunu ifade etti.
Genel Sekreter Altunsu daha sonra, programın usul ve esasları ile proje konularını içeren bir sunum gerçekleştirdi.
Toplantı, katılımcılara söz verilmesinin ardından sona erdi.