Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
RIS Adana Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi'nin İlk Çalıştayı Gerçekleştirildi
Haber Galerisi
  • RIS Adana Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi'nin İlk Çalıştayı Gerçekleştirildi

  • 09 Ocak 2014

Akıllı uzmanlaşma yaklaşımı ile Adana’nın araştırma ve inovasyona dayalı ekonomik büyümesini hedefleyen RİS Adana Projesi kapsamında kamu, üniversite ve özel sektör temsilcilerinin katılımı ile ÇKA hizmet binasında “RİS Adana Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi” projesinin ilk çalıştayı gerçekleştirildi.

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından, Adana Valiliği himayesi ve koordinasyonunda, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Üniversitesi, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi işbirliği ile yürütülen “RİS Adana Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi” projesi ile Adana ‘da yüksek katma değerli ve rekabetçi bir ekonomi yaratılması doğrultusunda strateji dokümanı ve eylem planı hazırlanması hedeflenmektedir.

İmalat, tarım, gıda, makina-metal, otomotiv ve lojistik sektörüne yönelik gerçekleştirilen çalıştaya, Adana Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Ertaş, Türkiye İstatistik Kurumu Adana Bölge Müdürü Durmuş Ali Şahin, ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, Adana Sanayi Odası Genel Sekreteri Bora Kocamaz,  ilgili kamu kurumu yöneticileri, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ile iş adamları katıldı.

ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu konuşmasında, rekabet üstünlüğünün ön plana çıktığı küresel piyasada, uluslararası yarışta öne geçebilmek için ülkeleri ürün ve hizmette çeşitliliğe ve yeni olanı icat etmeye yönelten ar-ge ve inovasyon kavramlarını ön plana çıkardığına dikkat çekti.

Adana’nın inovasyon kültürünün yerleştirilmesi noktasında, geçmişten bugüne başarılı sanayicileri çıkaran, müteşebbis gücünü bünyesinde barındıran bir şehir olarak önemli bir avantaja sahip olduğuna değinen Altunsu, “Buna karşın, Türk Patent Enstitüsü’nün 2015 yılı sonu verilerine göre, Adana, yenilik faaliyetleri bakımından potansiyelinin altında bir performansa sahip görünmektedir. Türkiye genelindeki sınai mülkiyet başvurularının sadece yüzde 0,9’una sahip olan Adana ilimiz, 81 il arasında marka başvurularında 9. patent ve faydalı model başvurularında 13. ve endüstriyel tasarım başvurularında 14. sırada bulunmaktadır.” dedi. 

Genel Sekreter Altunsu, işbirliklerinin geliştirilmesi ve inovasyon kültürünün yerleştirilmesi noktasında, mevcut koşulları daha da olgunlaştıracak çalışmalara örnek olacak bu akıllı inovasyon stratejisi çalışmasının, rekabetçi ve sürdürülebilir ekonomik gelişmeye büyük katkılar sağlayacağına inandığını ifade etti.

Konuşmasının devamında Altunsu, Adana ekonomisinin ar-ge ve inovasyona dayalı olarak, geleceğin şartlarına uygun bir şekilde nasıl geliştirilebileceğinin yolarını arayan özellikle yatırımcılar, girişimciler ve iş insanlarının fikirleri doğrultusunda şekillenen bir yaklaşım doğrultusunda oluşturulabilmesi amacıyla gerçekleştirilen çalıştayların devam edeceğini ve çıkan sonuçlar doğrultusunda strateji planına son halinin verileceğini açıkladı.

Genel Sekreter Altunsu, çalışmaya destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini ileterek sözlerine son verdi.

Daha sonra Proje Danışmanı Prof Dr. Nejat Erk RIS Adana projesi ile ilgili teknik sunum gerçekleştirdi. Erk sunumunda, RIS kavramı,  RIS’in Adana için önemi ve izlenen yol haritası ilgili bilgi verdi.

Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Nejat Erk’in gerçekleştirdiği strateji belirleme safhasının öncesinde, ortaya konan mevcut durum analizi ile görüş ve önerilerinin alındığı oturuma geçildi.(8 Mart 2017)