Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
Projelerden Başarı Öyküleri: Kontinü  Isıl İşlem Tesisi
Haber Galerisi
  • Projelerden Başarı Öyküleri: Kontinü Isıl İşlem Tesisi

  • 12 Haziran 2013

Ajansımız “Rekabetçilik ve Yenilik Mali Destek Programı 2011” ile destek alamaya hak kazanan Berdan Cıvata Sanayi A.Ş Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi, firmanın Ajanstan aldığı destek kapsamında hayata geçirdiği projeler hakkında bilgi verdi.

Berdan Cıvata Hakkında

1979 yılında150 m2 alanda yurt içi ve yurt dışında firmaların standart ve özel cıvata, somun, saplama ve ankraj gibi her çeşit ve kalitedeki bağlantı elemanları ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan Berdan Makine, torna atölyesi ile bağlantı elemanları üretimine başladı. Cıvata somun üreten 5 adet makine ile kurulan firma, bugün Türkiye’nin bağlantı elemanları sektöründe ilk CE belgeli firma olarak 9 bin kapalı toplam 33 bin m2 alanda üretime devam ediyor.

Berdan Cıvata Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şemsi, firmanın üretim felsefesini ve bulunduğu noktaya ulaşmasını: “Arı kovanında arıcı çok fazla bal bırakmaz, az bal gören arılar daha hırslı çalışarak boş olan yerleri doldururlar. Biz hep boş alanları doldurma kararı aldık. Daha az imkânla dana çok ne yapabileceğimizi düşündük. İmkânlarımızın kısıtlılığı, pazardan uzak olmamız dezavantajdı ama biz bu durumu avantaja çevirmek için kaliteli fikirler üretmeye çalıştık. Bu ilkeler ışığında yola çıkarak bugünlere geldik.” ifadeleriyle anlatıyor. Fikirler doğrultusunda laboratuvarlarını geliştirmenin gerekliği kanaatine vardığını belirten Şemsi, bugün sektörün en büyük test makinasına sahip olduğunu söyledi.

“6 yılda gerçekleştirdiğimiz istihdamı projeyle 6 ayda yaptık”

ÇKA’dan alınan destekle kurdukları tesisler hakkında bilgi veren Hasan Şemsi, Berdan Cıvata’nın büyümesinde ÇKA’nın katkısının büyük olduğunu, Ajans desteklerinin hayal ettikleri projeleri gerçekleştirmelerinde önemli bir etken olduğunu kaydetti.

Berdan Cıvata ÇKA’dan 2008 yılı İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında aldığı destekle hayata geçirdiği  “Çevre Dostu Daldırma Galvaniz Tesisi” projesine destek aldı. Bu proje 2007 yılında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın 1. İnovasyon Yarışması’nda Süreç İnovasyonu ödülünü kazandı.  Firma proje için 375 bin TL destek alarak,  süreçlerde asitle temizlik işlemi yapmak yerine, mekanik işlem kullanılarak çevreye ve işçi sağlığına duyarlı bir üretim sürecini gerçekleştireceği tesisi kurmuş oldu. Tesisin çevreci olması Avrupa Birliği ticaret ağlarına da katılımını sağladı. Tesis, otomotiv, makine ve benzeri sektörlerdeki yedek parça üreticilerinin 2,5 kiloya kadar ağırlıktaki makina parçalarının sertleştirilmesi konusunda hizmet vermektedir. Çevreye ve işçi sağlığına duyarlı ve alanında bir ilk olan yeni bir üretim süreci oluşturan proje, 30 kişilik yeni istihdam, yeni bir tesis donatımı (Türkiye’de ilk olma özelliğini haiz), % 176 net satış hasılası artışı ve patent alımı hedeflerine ulaşmıştır. 

Şemsi, “ÇKA’dan aldığımız destek ile yürüttüğümüz projede öngörülen 10 kişilik istihdam, tesisin kurulması ile 40 kişiye kadar ulaştı. 6 yıldır yaptığımız istihdamı daldırma galvaniz tesisini kurduktan sonra 6 ayda yaptık. Destek üzerine kurduğumuz daldırma galvanizde patent aldık” şeklinde konuştu. Ayrıca, Berdan Cıvata’daki cihazların sektörde bulunan diğer firmalarda da bulunmasına rağmen, kapasite olarak Berdan’ın sektör liderlerinden olduğu, patenti alınan cihaz ile cıvataların dış sıyırma ve çekme testini inceltmeden yapabildiklerini kaydetti.

Berdan Cıvata, 2011 yılı Rekabetçilik ve Yenilik Mali Destek Programı kapsamında desteklenen “Kontinü Sistem Isıl İşlem Tesisi” projesi ile 467 bin TL destek hayata buldu. Proje kapsamında firma 14 adet yeni makine kullanılarak yeni bir donatımı tamamlamış oldu. 40 kişilik istihdam sağlandı. Temin edilen teknik ekipmanlarla ısıl işlem firma bünyesinde gerçekleştirmeye başlandı. 

Isıl işlem tesisi ile beklenenden fazla istihdam sağladıklarını belirten Hasan Şemsi, ÇKA ile çalışmanın büyümelerinde büyük etken olduğunu, tesis ile hem istihdam artışı hem de Avrupa pazarlarındaki pozisyonlarını güçlendirdiklerini belirtti. Firma, ayrıca rüzgâr enerjisi sektörüne bağlantı elemanı üretiyor. Türkiye’de bağlantı elemanları konusunda ilk CE belgesine sahip firma olduklarına değinen Şemsi, Türkiye’nin 2023’te rüzgârdan 20 bin MW enerji elde etme hedefi çerçevesinde, sektörde bağlantı elemanları için gerekli olan CE belgesini alarak Avrupa’nın en büyük fuarlarından olan Husum Rüzgâr Enerji Fuarı’na katılan tek Türk firması olduklarını kaydetti.

Berdan Cıvata, KOSGEB tarafından 2012’de ilk kez düzenlenen 2012 Yılı KOBİ ve Girişimcilik yarışmasında KOBİ Büyük Ödülü Kategorisi’nde ikincilik ödülü aldı. 1108 yarışmacı arasından seçilen 5 finalistten biri olan Berdan Cıvata, kendi kategorisinde yarışmada ikinci olarak Türkiye genelinde Mersin-Tarsus’ta böyle bir başarıya ulaşan ilk firma oldu. Hasan Şemsi, temel hedefinin ülke ekonomisine, istihdama katkı sağlamak olduğunu, bunun içinde daha fazla yenilikçi projeler hayata geçireceklerini ifade etti.

“ÇKA desteği ile kurduğumuz tesisler ihracatımıza 3 kat büyüme sağladı”

Bugün 30’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Berdan Cıvata, enerji nakil hatları, makine inşaat, çelik konstrüksiyon, gemi inşa sektörleri, rafineri ve petro kimya tesisleri, demir yolları, yol, tünel, baraj inşaatları, rüzgar enerjisi sektörü için yüksek donanımlı cıvata, ankraj, saplama, dişli çubuk ve somun üretimi yapmaktadır. Cıvata ve somun üretiminin yanı sıra bilgisayar kontrollü yeni teknolojili daldırma galvaniz ve ısıl işlem tesisi rekabette öne çıktıklarını belirten Şemsi, Ajans desteğiyle 2010 yılından 2013 sonuna kadar ihracat oranlarında 3 kat artış sağlandığını kaydederek dışarıdan iş alan değil, dışarıya işveren firma olduklarını belirtti.