Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
OECD İşbirliği- ÇKA Türkiye'yi temsil ediyor
Haber Galerisi
  • OECD İşbirliği- ÇKA Türkiye'yi temsil ediyor

  • 13 Ocak 2013

OECD LİMAN ŞEHİRLERİ PROGRAMI  

Programın Geçmişi 

OECD Bölgesel Gelişme Politikaları Komitesi, 2010 yılı içerisinde küresel limanlar ile kentsel ve bölgesel gelişmeyi ilişkilendiren bir çalışma başlatmıştır. "Liman Şehirleri Programı" adını taşıyan bu çalışma, kentsel gelişmede limanların rolünü ortaya çıkarmayı hedefleyen bir OECD projesidir. OECD Bölgesel Gelişme Politikası Komitesi tarafından yürütülen proje, limanların kentler ve bölgeler üzerindeki etkisinin değerlendirilmesini, olumlu bölgesel etkilerin azaltılmasını ve olumsuz etkilerin sınırlandırılmasını amaçlayan politikaların karşılaştırmalı bir analizinin yapılmasını amaçlamaktadır. Proje çerçevesinde OECD Nezdinde T.C. Daimi Temsilciliği?ne başvurmuş olan OECD Bölgesel Gelişme Politikası Komitesi, bu projeye ülkemizden de bir liman şehrinin katılmasını talep etmiştir. Kalkınma Bakanlığı bu konuda alternatif adaylardan biri olan Mersin ile ilgili olarak Ajansımızdan bilgi ve görüş talebinde bulunmuştur. Ajansımız tarafından Mersin Limanı?na dair hazırlanan bilgi notu ile görüş Bakanlığa iletilmiş ve Bakanlık koordinasyonunda Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Denizcilik Müsteşarlığı?nın katılımıyla oluşturulan ortak görüş doğrultusunda söz konusu çalışmaya ülkemizden Mersin Limanının bir vaka çalışması olarak dahil edilmesi kararlaştırılmıştır. 

Programın İçeriği 

2013 yılı sonuna kadar sürecek olan proje süresince dünyada çeşitli ülkelerden seçilmiş veya seçilecek olan 10 liman şehrine ilişkin vaka çalışmaları sırasıyla gerçekleştirilecektir. Mersin dışında çalışmaya dahil edilmesi öngörülen şehirler arasında Rotterdam/Amsterdam (Hollanda), Hamburg (Almanya), Le Havre (Fransa), Helsinki (Finlandiya), Gdansk (Polonya), Genoa (İtalya), Long Beach (A.B.D), Santos (Brezilya), Durban (Güney Afrika) ve Dalian (Çin) bulunmaktadır.  Bu çalışma, analiz edilen limanların ard-bölgelerine (hinterland) olan etkilerinin ölçülmesi, kıyaslamalı bir performans değerlendirmesinin yapılması, yönetişim zorluklarının belirlenmesi ve küresel limanların kentsel gelişmede bir araç olarak kullanılması üzerine iyi örneklerin ortaya çıkarılması açısından önem arz etmektedir.     OECD Kentsel Alanlarda Bölgesel Kalkınma Çalışma Grubu (WPUA) tarafından Aralık 2010 tarihinde bir çerçeve belgesinin kabul edilmesi ile başlayan proje kapsamında 2011 yılında Fransa?nın Seine Nehri Aksı (Le Havre, Rouen, Caen ve Paris şehirleri) ile Rotterdam/Amsterdam, Hamburg ve Helsinki liman şehirlerinden oluşan dört vaka çalışması tamamlanmıştır. 2012 yılı içerisinde yapılması öngörülen vaka çalışmaları Mersin ve Marseille limanlarıdır. Çalışmanın sonunda, dünya liman idareleri kadar ulusal, bölgesel ve yerel hükümetler için de politika tavsiyelerinde bulunacak olan bir OECD sentez raporu 2013 yılı ortalarında yayınlanacaktır.

Programın Önemi  

Çukurova Kalkınma Ajansı'nın Türkiye'deki kalkınma ajansları arasında yeni bir ilki gerçekleştirerek OECD organizasyonunda yürütülen böyle uluslararası bir projede partner olarak yer alması, hem Çukurova bölgesi hem de Mersin ili için büyük önem taşımaktadır. Kalkınma Bakanlığı ile Ajansımızın ortak girişimleri sonucu Mersin Limanı'nın da dahil edilmesinin sağlandığı proje, gerek Mersin şehri ve limanının uluslararası alanda tanıtımını sağlayacak, gerekse çalışma kapsamında gerçekleştirilecek olan veri analizleri sonucu elde edilecek çıktılar ulusal ve yerel idareler için önemli politika belgeleri haline getirilebilecektir. Bu çalışma kapsamında bir uzmanlar heyeti Mart ayı içerisinde Mersin Limanı'nı ziyaret edecek ve teknik bir saha çalışması gerçekleştirecektir. Bu çalışma neticesinde hem Mersin ilimizdeki kurum ve kuruluşların hem de Ajansımızın katkılarıyla Mersin Limanı üzerine önemli bir OECD raporu 2012 yılı Haziran ayı içerisinde yayınlanacaktır. Böyle bir raporun OECD ülkelerinin erişimine açılması ile Mersin limanının ve şehrinin dünya ülkelerinde ciddi bir biçimde tanıtımı yapılmış olacaktır. Çalışma sonunda Mersin limanının dünya limanları ile kıyaslanmasına imkan verecek bir "benchmarking" çalışması gerçekleştirilmiş olacaktır. Böylelikle, dünya limanlarında ve liman şehirlerinde gerçekleştirilmiş olan iyi uygulama örneklerinin Mersin şehri ve limanı için de uygulanabilmesi için bir imkan yaratılmış olacaktır. Bir yandan, limanın ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri değerlendirilirken, diğer yandan, liman altyapısı, liman işgücü, limanla bağlantılı iş stratejileri gibi konularda önemli bazı verilerin elde edilmesi sağlanacaktır.