Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
Mersin'de Üretici Birliklerinin Yeniden Yapılandırılması Model Çalışması Kapsamında Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
Haber Galerisi
  • Mersin'de Üretici Birliklerinin Yeniden Yapılandırılması Model Çalışması Kapsamında Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi

  • 15 Aralık 2013

Mersin Valiliği himayeleri ve koordinasyonunda yürütülmekte olan “Üretici Birliklerinin Yeniden Yapılandırılması Model Çalışması” kapsamında Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından Mersin HiltonSA Oteli’nde Mersin Valisi Sayın Özdemir Çakacak’ın katılımları ile değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Üretici birliklerinin sorunlarının çözümü, daha etkin ve verimli olabilmeleri için bir model oluşturmak amacıyla yapılan çalışmanın değerlendirme toplantısına Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Vekili Yenişehir Kaymakamı Mustafa Özarslan, Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Yüksel Şahin,  Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Akdeniz Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Gökçel, Türkiye Yaş Sebze Meyve Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Mersin Ziraat Odası, Alata Enstitü Müdürlüğü ile üretici birlikleri temsilcileri katılım sağladı.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak konuşmasında, toplantının amacının, üreticilerle bir araya gelerek üretim planlaması, ürün kalitesinin iyileştirilmesi, pazara gerekli standartları taşıyan ürünlerin sevk edilmesinin sağlanması, ulusal ve uluslararası ölçekte pazarlama gücünün arttırılması ve benzer konularda yapılması gereken çalışmalar ile alınması gereken tedbirleri konuşmak olduğunu dile getirdi.

Konuşmasını üretici birliklerinin, tarımsal üretimin geliştirilmesi ve tarımsal katma değerin arttırılması gibi konularda önemli rol üstlendiğini ifade ederek sürdüren Vali Özdemir Çakacak üretim,  ürün zayi oranı, pazarlama, finansman ve kurumsal altyapı gibi konularda yaşanılan sıkıntılar nedeniyle maalesef birliklerin bu görevi etkin olarak yerine getiremediklerini belirtti.

Tarımsal üretimde yaşanan diğer bir sorunun, üründen ürüne değişmekle birlikte yaklaşık yüzde 20’yi bulan ürün zayi oranı olduğuna değinen Vali Çakacak, “özellikle yaş meyve sebze mevsimsel etkilerden en fazla etkilenen ürün olup, soğuk hava depolarının yetersiz oluşu nedeniyle ürün raf ömürleri de kısalmaktadır. Bu kapsamda, üretimin iyi planlanması, soğuk hava zinciri ve ambalajlama ile raf ömürlerinin uzatılması ve yüksek zayi oranlarının dünya standartlarına çekilmesi gerekmektedir.” dedi.

Sözlerine tüm çalışmaların ilimizde bulunan üretici birlikleri, meslek odaları ve ÇKA işbirliğinde yürütüldüğünün bilgisini vererek devam eden Vali Çakacak, Türkiye’nin yaş meyve ve sebze üretiminin yaklaşık yüzde 9’luk bir kısmını tek başına üreten Mersin’in gerçekleştirdiği toplam ihracatın yüzde 25’inin yaş meyve ve sebzeden oluştuğunu, konunun üretici ve tüketici kadar tüccar açısından da büyük önem taşıdığını kaydetti.
 
Vali Özdemir Çakacak konuşmasının sonunda, “Hem üretici birlikleri için bir strateji eylem planı ile yeni bir iş modeli oluşturulmasını, hem de üreticinin emeğinin karşılığını almasının yanı sıra tüketicinin de uygun fiyatla taze sebze ve meyve tüketmesini amaçlayan bu çalışma sonucunda önemli gelişmeler kaydedeceğimize inanıyor, katkı sunan tüm kişi ve kurumlara şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Vali Çakacak’ın konuşmalarının ardından Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu üretici birliklerinin yeniden yapılandırılması için yapılan çalışmanın amacını ve birliklerin kuruluş ve görevlerini anlatan sunum gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından toplantı üretici birlikleri temsilcilerinin görüş ve önerilerinin alınması ile son buldu. (6 Aralık 2016)