Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
İş Dünyası 1. TÜRK – Arap Ekonomi Zirvesi'nde Buluştu
Haber Galerisi
  • İş Dünyası 1. TÜRK – Arap Ekonomi Zirvesi'nde Buluştu

  • 24 Şubat 2014

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın himayelerinde; Mersin Valiliği koordinasyonunda; Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYTDTA), Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ve Türk Arap İşadamları Derneği (TURAB) tarafından 11 – 13 Ocak tarihleri arasında Mersin’de gerçekleştirilecek “1.Türk – Arap Ekonomi Zirvesi” başladı.

Zirve kapsamında, Kıbrıs, Fas, Tunus, Cezayir, Lübnan, Filistin, Kuveyt, Bahreyn, Irak, Suriye, Mısır, Ürdün, Sudan, Suudi Arabistan, Yemen, Hindistan, Malezya, Çin gibi ülkelerden gelen Bakanlar, Diplomatlar ve İşadamlarından oluşan yaklaşık 250 kişilik heyet, ticari işbirliklerinin güçlendirilmesi amacıyla Mersinli iş adamları buluştu.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan konuşmasında, Türkiye ile Arap coğrafyası arasındaki ekonomik ilişkilere değinerek: “Türkiye'nin Arap ülkelerine yaptığı toplam ihracat 2002 yılında sadece 3.2 milyar dolarken 2016 yılında tutar 30 milyar doları aştı. 2002 yılında sadece 1,5 milyar dolar olan Türkiye'nin Arap ülkelerinden ithalatı 2016’da 10 milyar doları geçti. 2002 yılında ülkemize Arap ülkelerinden gelen toplam turist sayısı 400 bin civarındayken 2016 yılında bu rakam da 2,5 milyonu aştı. Bu yeterli değil. Daha da artıracağız. İşbirliğimizi daha da güçlendireceğiz. Biz üretelim siz alın demiyoruz. Gelin birlikte şirketler kuralım. Bir Türk firması ile Yemen’den, Katar’dan, Suudi Arabistan’dan, Lübnan’dan, Ürdün’den gelen firma birlikte çalışsın. Birlikte kazanalım, birlikte refah seviyemizi artıralım diyoruz. Başka birilerinin yaptığı gibi birilerine satalım demiyoruz. Birlikte üretip, birlikte pazarlayıp, birlikte kazanalım diyoruz. Bizim anlayışımız bu, bundan sonra da böyle olacak.” şeklinde konuştu.

Yemen Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammed Abdulvahid El Maitimi,  iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için zaman zaman çeşitli ziyaretlerin yapıldığını dile getirerek, "Türkiye halkıyla ekonomik ilişkileri geliştirmek için 162 Yemenli iş adamı bu kardeş ülkeyi ziyaret etti. Doğrusu ekonomik ilişkilerin köprüleri, en güçlü köprülerdir. Sürdürülebilir bir ilişki için bu önemlidir. Ekonomi zirvesinde ben en güçlü köprülerin kurulacağını görüyorum. Bu hem Yemen ile Türkiye arasında hem Türkiye ve Arap ülkeleri arasında olacak." diye konuştu.

Mersin Valisi Ali İhsan Su ise,  Mersin’in ekonomik yapısı, tarım, turizm, lojistik ve sanayideki gücü hakkında bilgiler verdi.

Toplantıda, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, TURAB Başkanı Canan Sunay, Al Ajaji Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmad Al Ajaji da birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından, Türk ve Arap ülkelerindeki ekonomik gelişmeler, işbirliği fırsatları, yatırım imkânları, iş yapma kültürleri gibi konular, farklı panellerde konunun uzmanları tarafından tartışıldı.

Panel katılımcı panelistlere hediye takdimi ile son buldu.

Zirvenin ilk gününde, misafir heyet onuruna Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın teşrifleriyle, Mersin protokolü ve iş dünyasının katılımıyla gala yemeği düzenlendi.

Gala yemeğinde bir konuşma yapan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, birçok Arap ülkesinin büyükelçisinin de zirveye katıldığını belirterek, onların da ülkeler arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek istediklerine vurguladı.

Konuşmaların ardından Bakan Elvan ile Yemen Sanayi ve Ticaret Bakanı Muhammed Abdulvahid el-Maitimi birbirlerine hediye takdim etti. 

Programın 2.gününde, ÇKA, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin katkıları ile Arap ve Mersinli iş adamlarının bir araya geldiği ikili işbirliği toplantısı (B2B) düzenlenmesi, Türkiye-Mersin ekonomine yönelik teknik sunumlar yapılması planlanmaktadır. 

Programın 3. gününde ise, Mersin’in üretim ve yatırım ortamı tanıtımı için Mersin – Tarsus Organize Sanayi Bölgesi ve firma ziyaretleri, bölgenin tarihi ve turistik değerlerini tanıtmak amacıyla da Mersin Panoramik Şehir Turu  planlanmaktadır. (11 Ocak 2018)