Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), Adana Sanayi Odası (ADASO), Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliğiyle yürütülecek “Hezarfen Adana – Mersin Projesi Açılışı ve İşbirliği Protokolü İmza Töreni” projede yer alacak firmalarında katılımıyla Adana Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.
ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, giderek daha da küreselleşen ekonomik sistemde, rekabet edebilmek için artık fark yaratmak gerektiğini söyledi. Adana'nın, son yıllarda gerçekleştirilen çalışmalarla önemli bir sıçramanın eşiğinde olduğunu belirten Kıvanç, kentte geçen yıl 2 milyar dolarlık ihracat rakamını yakaladıklarını, bu yıl hedeflerinin 2,5 milyar dolarlık ihracat olduğunu kaydetti.
MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan ise, üretmekten başka çarenin olmadığına dikkat çekerek, üretimin, istihdam, refahın ve toplumsal huzurun ana unsuru olduğunu, bu konuda ekonominin atardamarı olan KOBİ'lerin her yönden gelişmesinin önemli olduğunu vurguladı.
TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalaması ve orta gelir tuzağından kurtulması için katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Hezarfen Adana-Mersin Projemiz ile söz konusu iki ilimizdeki 30'ar işletmemize birebir danışmanlık hizmeti vereceğiz. Onlara patent, marka ve tasarımın önemini anlatacağız. Gittikçe zorlaşan rekabet ortamında fikri mülkiyeti nasıl avantaj unsuru olarak kullanacaklarını öğretmeye çalışacağız." ifadesini kullandı.
2007 yılında Ankara'da başlattıkları projenin 12 yılda 13 ilde 17 kez uygulandığını belirten Asan, "Projenin Türkiye'nin farklı illerinde de uygulanmasını istiyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 500 firmaya danışmanlık hizmeti verildi. Türkiye'de fikri mülkiyet alanında son 10 yılda önemli gelişmeler var. Türkiye marka başvurularında son 6 yıldır Avrupa'da birinci, tasarımda ikinci sırada. Patent başvurularında dünyada 13. sırada Avrupa'da 7. sırada. Sayısal olarak bu rakamları yakaladık. Amacımız artık, bu fikri mülkiyet portföyünden nasıl daha fazla katma değer yaratabiliriz bunun arayışı içindeyiz."
ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı Adana Valisi Mahmut Demirtaş, yenilikçi yaklaşımların benimsenmesi, teknoloji düzeyi ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinin önemli olduğunu ifade ederek "Bu noktada sektördeki tüm paydaşların, Ar-Ge, patent, marka, tasarım gibi unsurları kurumsal bir yapıya dönüştürmesi gerekmektedir. Ancak bu sayede dışa bağımlılıktan, dış ticaret açığının kapatılmasından bahsedebiliriz. Bu kapsamda, Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi ile Adana ve Mersin'de yapılacak çalışmalarla, bölgemizdeki firmaların patent, marka, tasarım, teknoloji transferi, lisanslama gibi konularda bilgilendirilmeleri sağlanacaktır." şeklinde konuştu.
Vali Demirtaş, Adana genelinde 12'si Ar-Ge, 9'u tasarım merkezi olmak üzere toplam 21 inovasyon merkezinin bulunduğunu, amaçlarının, buralarda üretilen fikirleri, kentte gelecek dönemde hayata geçecek devasa yatırımlarla buluşturmak olduğunu kaydetti.
Konuşmaların ardından Hezarfen Adana-Mersin Projesi için İşbirliği Protokolü'nü imzaladı. Adana ve Mersin'de 2014-2018 yıllarında en fazla tasarım, patent, faydalı model, marka başvurusu yapan firmalara ödülleri verildi. Ayrıca Adana Kebabı Coğrafi İşaret Plaketi ve Mersin Kerebici'nin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi başvuru sahiplerine takdim edildi.