Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
Girişimcilik Habitatı 3. Kez Bir Araya Geldi
Haber Galerisi
  • Girişimcilik Habitatı 3. Kez Bir Araya Geldi

  • 17 Ekim 2013

Uluslararası Girişimcilik Merkezi ve Çukurova Kalkınma Ajansı işbirliğinde Türkiye’de girişimcilik alanında faaliyet gösteren kamu kurumları, şirketler, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve networkleri bir araya getiren Girişimcilik Ekosistemi Buluşması’nın üçüncüsü Adana  gerçekleştirildi.

88 kurumdan 110 kişinin katıldığı buluşmada, Türkiye’de kent ve bölge düzeyinde girişimcilik ekosistemlerinin nasıl geliştirilebileceği, ülke içi ve dışındaki kentler arasındaki işbirliklerinin nasıl artırılacağını tartışıldı. Buluşmada aynı zamanda Adana ve Mersin’de girişimcilik alanında faaliyet gösteren aktörlerin Türkiye’deki diğer aktörlerle işbirliklerinin geliştirilmesi hedeflendi. 

21-23 Ocak 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen buluşmanın açılış konuşmalarında Uluslararası Girişimcilik Merkezi’nin ana ortakları ve Çukurova Kalkınma Ajansı yer aldı. 

Vodafone Kıdemli Müdürü ve FikirÇarkı Program Yöneticisi Ruçhan Ziya, girişimciliğin rekabeti ve istihdamı arttırma, ve ekonomik gelişme için önemli bir politika olduğunu; dijital ekonomi ve dijital kalkınma gibi son dönemde gündemde olan kavramların, Türkiye’de  bu gibi etkinliklerde daha çok ön plana çıkmasını umduğunu belirtti.
        
Habitat ve UGM Başkanı Sezai Hazır, girişimciliğin çoğunlukla özel sektör üzerinden tartışıldığını fakat girişimciliğin gelişimi için ekosistemdeki tüm aktörlere, özellikle de yerel yönetimlere önemli bir rol düştüğüne vurgu yaptı.

UNDP Program Müdürü Hansın Doğan ise konuşmasında Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne değinerek, bu hedeflerin kalkınma sorunlarına işaret ettiğini ve girişimcilik ekosistemlerinin bu sorunlardan bir kısmına direkt olarak katkı sağladığının altını çizdi.

Etkinliğin ana ortağı Çukurova Kalkınma Ajansı’nın Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, girişimciliğin kalkınma politikası açısından en büyük değerinin yeni istihdamlar oluşturması olduğuna dikkat çekti ve “İstatistiklere göre son 10 yılda finans sektörü haricindeki toplam istihdamda, yeni işletmelerin payı % 20’dir. Bununla birlikte yeni oluşturulan istihdamın yaklaşık % 50’sini son 5 yılda kurulan işletmeler tarafından sağlanmıştır. Bu nedenle ekonominin büyümesi, istihdam olanaklarının artması, bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması gibi pek çok açıdan yeni girişimler çok büyük önem taşımaktadır”  şeklinde konuştu. 

Açılış konuşmalarının ardından UGM Direktörü Başak Saral 2013 yılında başlatılan UGM Paydaş Toplantılarının, 2014’ten itibaren Ekosistem Buluşmaları’na evrildiğini ve Sapanca ve Seferihisar’ın ardından 3. Ekosistem Buluşması’nın Adana’da gerçekleşmesinden çok memnun olduğunu belirtti. Ardından dünya genelinde kent odağında geliştirilen girişimcilik politikalarını ve iyi uygulama örneklerini paylaştı.

Ekosistem Buluşması 3’ün ana konuşmasını, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB GGK ve DEİK Yürütme Kurulu Üyesi Murat Kolbaşı gerçekleştirdi. Kolbaşı, konuşmasına Arzum’un 49 yıllık hikayesi ile kurumsallaşma sürecini anlatarak başladı. Bölgesel sektörel envanterin çıkartılması ve kurumlar arası işbirliklerinin geliştirilmesi gerekliliğini vurguladı ve toplantının sonunda sürece ilişkin yol haritası belirlenmesi, görev paylaşımının ve finansman konusunun tanımlanması gerektiğini belirtti. 

İlk günün son oturumunda katılımcılar 1’er dakika süreler ile kurumlarının girişimcilik alanındaki faaliyetlerinden ve toplantıdan beklentilerini açıkladılar.

Toplantının 2. günü ‘Kent ve Bölge Girişimcilik Ekosistemlerinin Gelişimi’ paneli ile devam etti. Kent ve bölge girişimcilik ekosistemlerinin gelişimi odağındaki bu oturumda farklı kentlerdeki ekosistemlerin mevcut durumu, ekosistem ayaklarının güçlendirilmesi, aktörlerin ilişkilenmesi, ortak strateji ve eylem planlarının geliştirilmesi, kent politikalarının yapılandırılması konuları tartışıldı.

Günün 2. yarısı ‘Türkiye Genelinde ve Küresel Ölçekte Kent ve Bölge Ekosistemleri Arasında İlişkilenme’ paneli ile devam etti. Farklı kent ve bölgelerin ilişkilenmesinin önemine odaklanılan bu oturumda, sektörel ilişkilenme ve ortaklıklar, ekosistem aktörleri arasında işbirlikleri, kentler arası değişimler, ekosistemin lider konumundaki kurumlarının farklı kentlere kaynak, içerik, yatırım götürmesi ve farklı ülkelerdeki kent ve bölge ekosistemleri ile köprüler geliştirme konuları tartışıldı.

Toplantının son gününde ise içeriği katılımcılar tarafından belirlenen atölye çalışmaları gerçekleştirildi.