Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
“Gençlik Akademisi” Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez’in Teşrifleri İle Açıldı
Haber Galerisi
  • “Gençlik Akademisi” Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez’in Teşrifleri İle Açıldı

  • 07 Ocak 2022

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA)  desteklileriyle, Mersin Üniversitesi tarafından hayata geçirilen “Gençlik Akademisi” Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez’in teşrifleriyle açıldı.


Açılış törenine,  Dr. Çetin Ali Dönmez’in yanı sıra Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mezitli Belediyesi Başkanı Neşet Tarhan,  Gençlik Bilim Sanat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esma Dumanlı Kadızade, ÇKA Genel Sekreter V. Ahmet Rifat Duran, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, akademik personel ile öğrenciler katıldı.


Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez konuşmasında, Gençlik Akademisi gibi projelerin, gençlerin bilim ve teknoloji alanında becerilerinin ve yenilikçi kabiliyetlerinin geliştirilmesine yönelik hazırlandığını belirterek, “Gençlerimizin yarının önemli bilim insanları, akademisyenleri, mühendisleri, sanatçıları olma başarılarının altında çocukluktan itibaren çalışmaları yatıyor. Yurt dışındaki örneklere baktığınız bu bir ekosistem. Çocuk tek başına belli ilerleme sağlayabilir ama esasen onların bir araya geldiği sosyalleştiği üniversite camiası içerisindeki projeler çok kıymetli. Gençlerdeki merak duygusunu arttıran bu projeleri önemsiyorum” ifadelerini kullandı.


Yardımlaşma ve dayanışmanın çok önemli olduğunu ifade eden Dr. Çetin Ali Dönmez, akademisyenlerin dışında Üniversitemizdeki lisans ve lisansüstü öğrencilerin de Gençlik Akademisi’nde gençlerle buluşturulması gerektiğini söyledi. Dr. Çetin Ali Dönmez, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullardaki öğretmenlerin de öğrencilerini Üniversitemiz Gençlik Akademisi’ne getirip, eğitimlerini burada yaptıklarında çok faydalı sonuçlar alacaklarını söyledi.


Üniversitelerin, gençlerimizin istihdamda öne çıkabilmeleri için daha aktif konumda olması gerekliliğinin altını çizen Dr. Çetin Ali Dönmez, “Esas olan öğretmen-öğrenci ilişkisi. Eğer biz gençlerimizi bu yenidünyada, yetkinliklerle donatırsak iş hayatında iş bulmalarını sağlayabiliriz. Mersin’in kalkınmasına katkı sağlayacak her projeye bizler destek olacağız. Devletimiz büyük ve imkanları çok kuvvetli. Sanayide ve teknolojide Türkiye ilerleyecek. Bu tarz projeler, işte bu hedef doğrultusunda hayata geçiyor. İnşallah bu akademiden yetişen gençler de ülkemize faydalı işlerde bulunurlar” dedi.


Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, projedeki amaçlarının, 7-18 yaş arası gençleri faydalı işlere yönlendirip, zaman geçirerek eğitim alabilecekleri merkezler yapmak olduğunu ifade ederek, “İçinde bulunduğumuz merkezin ana özelliği, çocuk ve gençlere hitap etmesi. Üniversitelerin, sadece üniversite öğrencilerine değil, bu yaş grubundaki öğrencilere de hitap edebileceğini göstermiş olduk. Türkiye’de hem girişimcilik merkezi hem de gençlik akademisi bulunan başka bir üniversite yok. Buradaki tüm alanlarda, her türlü bilimsel aktivite yapılabilir durumda. Akademisyenlerimiz bu konuda elini taşın altına koyacak ve lisansüstü öğrencilerimizle birlikte buranın sürdürülebilirliğine katkı sağlayacaklardır” dedi.


Mersin’e kazandırılan bu eserle gençlerimizin meslek seçimi, hobi edinme ve düşündükleri bir projeyi hayata geçirme gibi tüm süreçlerde kendilerine destek olmayı sürdüreceklerini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, projenin hayata geçirilmesinde emeği olan herkese teşekkürlerini iletti.


Konuşmaların ardından bale gösteri ve müzik dinletisi gerçekleştirildi.


Açılış töreni; protokol üyelerinin kurdele kesimi gerçekleştirerek hizmete açtığı Gençlik Akademisi’nin atölye ve laboratuvarlarının gezilmesi ile birlikte sona erdi.


3700 metrekarelik fiziki mekana sahip Gençlik Akademisi’nde; Çocuk Kütüphanesi, Etkili Sunum ve Hikâyeler Atölyesi, Robotik Kodlama Atölyesi, Maker Laboratuvarı, Scratch Kodlama Laboratuvarı, Mobil Uygulama, Web Tasarım ve Hackerspace Laboratuvarı, Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik Laboratuvarı, Oyun ve Drama Atölyesi, Dans Atölyesi, Müzik Atölyesi, Görsel Sanatlar Atölyesi, Matematik Atölyesi, STEM Laboratuvarı, Deney Laboratuvarı, Dil Laboratuvarı, tiyatro ve sinema salonu çocuklarımız ve gençlerimizin hizmetinde olacak.


Bakan Yardımcısı Dönmez ziyaret programının devamında, Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında desteklenen, Mersin Endüstriyel Tasarım ve Kobi Danışmanlık Merkezi ve Adana Girişimcilik Merkezi’ni ziyaret ederek, yetkililerden proje faaliyetleri ile ilgili bilgi aldı. 


Mersin Endüstriyel Tasarım ve Kobi Danışmanlık Merkezi (Atölye 1886)
Atölye 1886,  Mersin ve bölgesinde yüksek teknoloji odaklı, katma değeri yüksek ürün üretmek veya hâlihazırda var olan ürünlerini ve projelerini geliştirmek isteyen imalat ve sanayi firmalarının, akademisyenlerin ve girişimcilerin danışmanlık, eğitim, ürün tasarımı ve modelleme hizmeti alabileceği yeni teknoloji makine - ekipman alt yapısına sahip bir merkezdir.
Tasarım ve simülasyon atölyesi, fab-lab, 3D üretim atölyesi, eğitim ve toplantı salonu, etkinlik alanı, yönetim ve danışman ofisleri, ortak kullanım alanı ile sosyal alandan oluşan Atölye1886’da verilen hizmetler şöyle: 

•   KOBİ’lerin yeni ürün tasarlama, geliştirme ve mevcut ürün iyileştirme ihtiyaçlarına destek olmak,
•    KOBİ’lerin talep ettiği mesleki niteliği yüksek, yenilikçi ve yaratıcı insan kaynaklarının gelişimine katkı sunmak

•    KOBİ’lerin üretim teknikleri ve pazarlama süreçlerinde farkındalık yaratmalarına katkı sunmak
•    Mersin bölgesinde yenilik algısını ve kültürünü geliştirerek yeniliğe dayalı yeni işletmelerin gelişmesini teşvik etmek,

•    KOBİ’ler, Start-up’lar, büyük işletmeler, mentörler, danışmanlar, yatırımcılar, STK’lar ve özel sektör kuruluşları vb. arasındaki etkileşimi arttırarak işbirliği ekosisteminin gelişimini desteklemek,

•    KOBİ’lere yönelik altyapı ve hizmetler sunarak ticari büyümeye, operasyonel verimliliğe ve değer zinciri faydalarına yol açan kurumsal kapasite artışına katkı sağlamak 

•    Yaratıcı fikirleri olan bireylerin yenilikçi projelerinin hayata geçirilmesi için Mersin iş melekleri ağının oluşturulması ve aktif olarak çalışmasına katkı sunmak,

•    Çeşitli meslek dallarında personel sınav ve belgelendirme hizmeti ile Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin bölgede kullanımın artmasına katkı sunmak


Adana Girişimcilik Merkezi 
Adana’nın ulusal girişimcilik ekosisteminde akıllı tarım, sağlık, enerji ve imalat sanayi yazılımları, nesnelerin interneti gibi yeni nesil teknolojilerde ve grafik, animasyon, film, oyun gibi dijital yaratıcı sektörlerde girişimcilik üssü haline getirilmesi ve girişimcilik algı ve kültürünün geliştirilerek toplum genelinde girişimciliğin alternatif bir kariyer fırsatı olarak değerlendirilmesini amaçlayan Girişimcilik Merkezi bünyesinde,  girişimcilerin ve işletmelerin mekansal ihtiyaçlarını giderebilecekleri Ön Kuluçka Alanı (Pre-Incubation Center) ve Ofis Alanları, Ortak Çalışma Alanı (Co-Working Space), Toplantı Odaları, Etkinlik Alanları, Sessiz Alanlar, Digital Fablab, Motion Capture Studio ve Maker Space gibi teknolojik alt yapılar girişimcilerin kullanımına sunuluyor.