Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
Çukurova'yı kapsayan Enerji Verimliliği Merkezi Kurulacak
Haber Galerisi
  • Çukurova'yı kapsayan Enerji Verimliliği Merkezi Kurulacak

  • 01 Şubat 2022

ÇKA Genel Sekreter Vekili Ahmet Rifat Duran, desteklerde dijital ve yeşil dönüşüm projelerine odaklandıklarını belirterek, "Adana ve Mersin başta olmak üzere tüm Çukurova bölgesini kapsayan Enerji Verimliliği Merkezi kurulacak" dedi. 

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) bölge sanayisinin yenilik kapasitesinin yükseltilmesi verimliliğin artırılması ve dijital dönüşümün sağlanması amacıyla Adana ve Mersin'deki firmalara destek veriyor. Kurum, 2020 yılında dijital dönüşüm, yalın üretim ve verimlilik öncelik alanlarında proje sunan 28 firmaya 1,5 milyon TL kaynak kullandırdı. İş süreçlerindeki iyileştirme ile 46 milyon TL tasarruf edilmesi ve 21 mühendisin istihdamı sağlandı. 2021yılında ise 46 firma için 3 milyon TL kaynak tahsis edildi.

ÇKA Genel Sekreter Vekili Ahmet Rifat Duran, İmalat Sanayinde Kurumsallaşma, Yenilik ve Verimlilik Sonuç Odaklı Programı kapsamındaki çalışmalar ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin katma değerli üretim yapma becerilerini geliştirmeyi, bölgesel rekabet gücü ve ihracatı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Duran, 2020 yılından bu yana yalın üretim konusunda danışmanlık almak isteyen firmalar için Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı uyguladıklarım belirterek, 'Bölgede faaliyet gösteren işletmelerin, kurumsal kapasitelerini artırmalarına destek sağlanmak amacıyla uygulanan program için, Adana ve Mersin illerinde kurulan Model Fabrika ve Yenilik Merkezlerinden hizmet alıyoruz. 2020 yılında dijital dönüşüm, yalın üretim ve verimlilik öncelik alanlarında proje sunan 28 firmaya 1.5 milyon TL kaynak kullandırdık. Verilen destekler firmaların iş süreçlerinde iyileşme sağlarken, yaklaşık 46 milyon TL tasarruf edilmesine katkı sağladı. Ayrıca program ile 21 mühendisin istihdamı sağlandı. 2021 yılında ise 46 firma için 3 milyon TL kaynağı tahsis ettik" bilgisini verdi. 

"Yeni dönemin ana teması 'genç istihdamı ‘olacak" 

Önümüzdeki iki yılda kalkınma ajanslarının ana temasının genç istihdamı' olarak belirlendiğini aktaran Duran; "Yönetim danışmanlığı teknik destek programı bu hedefe de hizmet etmektedir." diye konuştu.

 
"Dijital Dönüşüm ve Yeşil Mutabakat önceliğimiz" 

ÇKA'nın dijital dönüşüm ve yeşil mutabakat konularındaki çalışmalarına da değinen Duran, şunları söyledi "Bu doğrultuda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yürüttüğü Üreten Şehirler programı kapsamında iki proje ile sözleşme imzaladık. Bunlardan biri Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) tarafından hazırlanan İhracat Odaklı Dijital Dönüşüm Projesidir. Proje ile sürdürülebilir ihracat için dijitali eşme odaklı yeşil dönüşüm standartlarına uyum sağlayacak, Yetkinlik Geliştirme Programı, Dijital Olgunluk Değerlendirme ve Yol Haritası ile Dijital İkiz Fabrika Pilot Çalışması gerçekleştirilecek. Diğer bir proje ise Adana Sanayi Odası tarafından hazırlanan Çukurova Enerji Verimliliği Merkezi Projesidir. Bölgedeki firmaların enerji maliyetlerinin azaltılarak rekabet avantajı sağlanması, enerji tüketiminin azaltılması ile bölgedeki karbon salınımının ve ülkemizin enerji ihtiyacının azaltılması amaçlandığı proje ile Adana ve Mersin başta olmak üzere tüm Çukurova bölgesini kapsayan Enerji Verimliliği Merkezi kurulacak." 

Duran, 2022 yılında verimlilik başlığı altında Model Fabrikalar ile yalın üretim ve TÜBİTAK MAM ile temiz üretim konularında çalışmaları hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Dünya Gazetesi