Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
Çukurova Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu
Haber Galerisi
  • Çukurova Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu

  • 10 Temmuz 2018

Çukurova’yı temsil edecek, turistlerde ilgi uyandıracak hediyelik eşyalar üretmek, geleneksel el sanatlarımızı yeni kuşaklara aktarmak, genç ve profesyonel tasarımcıları teşvik etmek ve çalışmalarını desteklemek amacıyla Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından, bu yıl ilk kez düzenlenen Çukurova Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu.

Adana Yeni Müze Kompleksinde gerçekleştirilen ödül törenine Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel, Adana Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, Adana Müze Müdürü Nedim Dervişoğlu, ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, öğrenciler, tasarım yarışmacıları ve çok sayıda davetli katıldı.

149 eserin katıldığı yarışmanın birincisi “Çukurova Toprağı” eseri ile Elif Erdoğdu olurken, ikinci “Puduhepa” eseri ile Mecit Gülhan, üçüncü ise “Adana Kolaj” eseri ile Necat Aslangören oldu. Yarışmaya katılan 4 eserde özel ödüle layık görüldü. Mecit Gülhan’ın  “Mangal Keyfi” Adana Özel Ödülü, Aybike Kınalı’nın “Muz Salkımı” Mersin Özel Ödülü, Meltem Özkaymak’ın “Turaç” eseri ÇKA Özel Ödülü, Sevcan Apaydın’ın “Çukurova Motifli Çanta” eseri Tasarım Özel Ödülü aldı.

ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, katıldıkları yurt içi ve yurt dışı fuarlarında ‘Çukurova’ denilince akla gelecek hediyelik eşya konusunda bir ihtiyaç olduğunu fark ederek yarışma düzenlemeye karar verdiklerini belirterek, “Geleneksel hale getirmeyi düşündüğümüz bu yarışma neticesinde unutulmaya yüz tutmuş birçok sanat ve zanaatımızın tekrar canlanacağı ve bölgemiz tanıtımı için güzel bir vesile olacağı düşüncesindeyiz.” diye konuştu.

Altunsu, tarihi çok eskilere dayanan, onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Çukurova’nın geçmişin getirdiği bu zenginlikleri birçok değerine yansıttığını belirterek, “Akdeniz ve Ortadoğu’nun kesişiminde yer alan bölgemizde, Roma, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı Medeniyetinin etkileri sadece, kaleleri, köprüleri, manastırları, camileri veya zengin mutfağında değil sanat ve zanaat birikiminde de görülmektedir. Bu değerleri kalıcı, bölgeyi tanıtan eserlere dönüştürmek amacıyla düzenlediğimiz yarışmada başarılı olan eserlere baktığımızda bu gayemize ulaştığımızı görmekteyiz.

 Birinci olan eser halk arasında “Adam diksen biter”  sözüyle verimliliği anlatılan dünyanın en önemli 3 ovasından biri kabul edilen Çukurova’nın toprağını geri dönüştürülebilir saksı ve insan şeklindeki biber tohumuyla sunumudur. Çukurova’nın verimli toprağını biber tohumu ile birlikte hediye etmek düşüncesinin düşük maliyetli, taşınması kolay akıllarda kalan bir hediye olacağını düşünmekteyiz Yine ikinci olan eserimiz Puduhepa olarak bilinen ve 

Dünyanın ilk barış antlaşması “Kadeş Antlaşması’nın imzalanmasına vesile olan Adanalı Kraliçeyi anlatmakta. Bu eserin bölge insanımız tarafından da yeterince bilinmeyen bir değerin tanınmasına vesile olacağı ümidindeyiz. Ödül ve sergileme kazanan eserlere bakıldığında Taşköprü, Ulucami, Muğdat Camii,   Folklor ekibi, Muz salkımı, portakal, turaç, yalıçapkını gibi birçok değerimizin bu eserlerde hayat bulduğunu görmek bizi mutlu etti.” şeklinde konuştu

5 Mayıs 2018 tarihinde toplanan seçici kurulun, Adana ve İçel İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, Olgunlaşma Enstitüleri, Güzel Sanatlar Fakülteleri, El Sanatları Derneği ve ÇKA temsilcilerinden oluştuğunu belirterek, “Eserler değerlendirilirken Çukurova Bölgesi’nin değerlerini barındırması, tasarımı, görsellik ve estetik, ürünün tekniği ve seri üretime uygunluğu göz önünde bulundurulmuştur” dedi.

Genel Sekreter Altunsu’nun konuşmasının ardından Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, eserleri dereceye giren ve sergilemeye layık görülen yarışmacılara ödüllerini takdim etti. Ödül töreni protokolün eserleri incelemesi ile son buldu.