Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından yürütülen, 2024-2028 Yılı “Çukurova Bölge Planı” hazırlık çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen çalıştayların ikincisi Mersin’de düzenlendi.
ÇKA Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran konuşmasında, 2024-2028 yılı Çukurova Bölge Planı çalışmalarının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütüldüğünün altını çizdi. Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından tüm paydaşlarla iş birliği içerisinde hazırlanması öngörülen bölge planını hazırlıkları kapsamında, Ajansın ilçe ziyaretleri gerçekleştirerek, taslak bir mevcut durum analizi hazırlandığına değinen Duran, bölge paydaşlarının görüş ve önerilerinin almak amacıyla düzenlenen çalıştayların, bölge planı çalışmalarına yön vereceğini ve bölgenin gelecek vizyonunun oluşturulmasına katkı sunacağını ifade etti. Duran, hazırlıklar kapsamında, çalıştaylar sonrasında katılımcılığı en üst seviyede tutarak, kurum ziyaretleri ve odak grup toplantıları ile çalışmalara devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız Bölgesel Gelişim, Ulusal Strateji ve Bölge Planları başlığı altında bir çalışma yürütüyor. Bu çalışmaları dönemsel olarak ifade etmek gerekirse 2024-2028 yılları arasını kapsayan 5 yıllık bir plan olacak. Ve bugün burada bu açılışın devamında çalışma grupları masa başında değerlendirmelerini yapacaklar. Buradaki amaç mevcut potansiyelin tespiti ve bu potansiyeller ışığında atılması gereken yeni adımların, yeni yatırımların, fikir bazında değerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi. Bununla birlikte sektör bazında gene değerlendirmeler yapmak suretiyle adeta geleceğe yönelik bir perspektif oluşturulması hedefleniyor. Bunu da bölge kalkınma ajansımız, diğer bütün çalışmalarda olduğu gibi paydaşlarıyla birlikte yapıyor. İşin bir güzelliği de bu. Yani bir kişi, iki kişi oturup hadi bu şehrin geleceğine yönelik birtakım şeyler yazalım, çizelim, belirleyelim değil; şehrimizde üniversitelerimizden iş dünyasına kadar, sivil toplum teşkilatlarından kamu birimlerine kadar her kesimiyle fikirler ortaya konulsun, bir fikir havuzu oluşturulsun, değerlendirmeler yapılsın. Ve bu değerlendirmeler ışığında da planlar ortaya çıksın. İlimizin birçok alanda tarımdan sanayiye turizme kadar çok önemli potansiyelleri var. Yakalamış olduğu da bir gelişim çizgisi var. Biraz önce yapılan sunumlarda da gördüğünüz gibi birçok alanda değerlerimiz, istatistiksel olarak Türkiye ortalamasının üstünde. Eğitimde, sağlıkta, tarımsal üretimde, tarım ve hayvancılıkta, sanayide. Amaç, yakalanan başarı düzeyinin daha da yukarılara taşınması için yeni projeksiyonlar, yeni perspektifler ortaya konulmasıdır.” şeklinde konuştu.
ÇKA Planlama ve Programlama Birim Başkanı Ertan Zibel, 2024-2028 yılı Çukurova Bölge Planı mevcut durum analizi ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
Daha sonra kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla tematik masa çalışmalarına geçildi. Çalıştay da katılımcı yaklaşımla yürütülen çalışmalar çerçevesinde oluşturulan, rekabet ve üretim, iklim değişikliğine uyum ve çevre, sürdürülebilir kırsal kalkınma, sosyal uyum olmak üzere 4 tematik konu üzerinde duruldu. Katılımcılar belirlenen konularda, ilin sorunlarına ilişkin konuları masaya yatırarak, sorun ve çözüm önerilerini görüştüler.
2024-2028 Yılı Çukurova Bölge Planı hazırlık çalışmaları, odak grup toplantıları ve saha çalışmaları ile devam edecek.