Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
ÇKA turizm bölgesinde çevresel kirliliği masaya yatırdı
Haber Galerisi
  • ÇKA turizm bölgesinde çevresel kirliliği masaya yatırdı

  • 27 Mart 2013

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), Adana ve Mersin’den konunun paydaşlarının bir araya getirildiği “Seyhan ve Berdan Havzalarında Çevresel Kirliliğin Turizm Bölgesine Olası Etkileri” toplantısına ev sahipliği yaptı. Bölgenin sosyo-ekonomik gelişmesi açısından önem arz eden Mersin- Tarsus Kültür Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi’ne, Seyhan ve Berdan nehirleriyle taşınan kirliliğin ortaya çıkarılması ve turizm bölgesindeki gelişmeleri sekteye uğratacak çevresel kirliliğin önlenebilmesi amacıyla 26 Haziran günü ÇKA tarafından organize edilen toplantıda konunun detayları incelendi. Seyhan ve Berdan havzalarında karasal kökenli kirliliğin önlenmesi ve bölge kıyılarında su kalitesinin korunması konularında ilgili kuruluşlar ve üniversitelerin yapacağı fizibilite çalışmalarının, ÇKA tarafından yürütülen 2012 Doğrudan Faaliyet Destekleri (DFD) programı için uygun faaliyet alanları oluşturduğuna değinilen toplantıda, hazırlanacak projelerin destek alması durumunda çözüme yönelik katkı sağlanabileceğine dikkat çekildi. 
Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak’ın koordinasyonunda ÇKA Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Adana ve Mersin’in Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ile Büyükşehir Belediye Başkanlıkları Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlükleri, Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdürlüğü, Tarsus Belediyesi ve Yenice Belediyeleri yetkili ve uzmanları katıldı. Toplantıda, iki yıl önce Adana ve Mersin Valilikleri İl Çevre ve Orman Müdürlükleri ile DSİ 6. Bölge Müdürlüğü’nce oluşturulan komisyonca hazırlanan “Mersin-Tarsus Kültür-Turizm ve Koruma-Gelişim Bölgesi Kıyıları Karasal Kirlilik Kaynaklarının İncelenmesi, Değerlendirilmesi ve Yönetimi” başlıklı rapor değerlendirmeye alındı. Söz konusu raporla belirlenen sorun alanları, bu sorunların çözümü yolunda önerilen projeler ve bu projelere ilişkin bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında katılımcılar tarafından fikir alışverişinde bulunuldu. 
Turizm bölgesinin evsel, endüstriyel ve tarımsal kirlilik tehdidi altında olduğuna ilişkin saptamaların gündeme geldiği toplantıda; sulama ve drenaj kanallarının korunması, izlenmesi ve kirletenlere yönelik etkin mücadele edilmesine yönelik değerlendirmeler paylaşıldı. Evsel ve sanayi kaynaklı atıksu kirliliğinin önlenmesi, bölge kıyılarına ilişkin karasal kirlilik kaynaklarının belirlenerek gerekli tedbirlerin alınması gibi birçok konunun ele alındığı toplantıda; turizm bölgesini birinci derecede etkileyen Seyhan ve Berdan nehirleri havzalarındaki kirliliğin önlenmesinin ancak kapsamlı bir ‘Nehir Havzaları Yönetim Planı’ ile mümkün görüldüğüne ilişkin sonuçlar paylaşıldı.