Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
ÇKA Endüstriyel Simbiyoz Programına destek veriyor
Haber Galerisi
  • ÇKA Endüstriyel Simbiyoz Programına destek veriyor

  • 12 Ocak 2013

İSKENDERUN KÖRFEZİ’NDE ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ PROJESİ



1. Projenin Tanıtımı



Bakü Tiflis Ceyhan (BTC) Boru Hattı Şirketi ile Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) arasında imzalanan anlaşma doğrultusunda, BTC Şirketi’nin sosyal sorumluluk projesi olarak finanse etmekte olduğu “İskenderun Körfezi’nde Endüstriyel Simbiyoz (Ortak Yaşam) Projesi – Uygulama Aşaması” Vakfımız tarafından Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve İngiltere’de benzer bir programı ulusal düzeyde uygulayan International Synergies Ltd. Şirketi ile işbirliği içinde yürütülmektedir. 2011 yılı itibarıyla başlayan projenin 2012 yılı sonunda tamamlanması beklenmektedir. 



Dünyanın pek çok yerinde uygulanan ve tercihen fiziksel olarak birbirine yakın iki veya daha fazla bağımsız işletmenin işbirliği yaparak hem çevresel performansı hem de rekabet gücünü artıracak uzun süreli ortaklıklar kurması ve dayanışma içinde çalışması anlamına gelen endüstriyel simbiyoz (ES) yaklaşımının, söz konusu bölge için ciddi bir potansiyele sahip olduğu ve önemli fırsatlar içerdiği düşünülmektedir. ES’nin en yaygın uygulama alanı bir işletmenin atığının ya da atık ısısının bir diğeri için girdi olması, vb. uygulamalar olmakla birlikte en genel anlamıyla kaynak kullanımının optimizasyonuna yönelik her türlü işbirliği de aynı kapsamda değerlendirilmektedir. 



2. Projenin Amaç ve Hedefleri



Projenin amacı; ES yaklaşımının, firmalar arası işbirliği ve dayanışmayı artırarak hem çevresel hem ekonomik getiriler sağlayan bir mekanizma olarak İskenderun Körfezi ve çevresinde hayata geçirilmesidir. Bu kapsamda İskenderun Körfezi ve çevresinde ES uygulamalarına yönelik altyapının ve simbiyoz ağının oluşturulması, seçilen simbiyoz olanaklarının değerlendirilerek fizibilite çalışmalarının yapılması ve çeşitli simbiyoz olanaklarının hayata geçirilmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Ayrıca bölgesel uygulamadan edinilen deneyimle, kaynak verimliliğini artırarak düşük karbon ekonomisi, yeşil büyüme ve sürdürülebilirlik politikalarına hizmet edecek, Ulusal bir ES Programı’nın geliştirilmesi için de önemli bir adım atılması öngörülmektedir.