Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
 Adana'nın Coğrafi İşaret Başvuruları Değerlendirildi
Haber Galerisi
  • Adana'nın Coğrafi İşaret Başvuruları Değerlendirildi

  • 04 Temmuz 2019

Adana Valiliği himayelerinde, Türk Patent ve Marka Kurumu, Sanayi ve Teknoloji il Müdürlüğü ve Çukurova Kalkınma Ajansı işbirliğinde Adana'nın Coğrafi İşaret başvurularının iyileştirilmesine yönelik çalıştay gerçekleştirildi.

Türkiye İstatistik Kurumu toplantı salonunda gerçekleştirilen çalıştaya, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Vali Yardımcısı Murat Süzen, Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel, İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü Remzi Özdoğan, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Duyar, oda ve borsa temsilcileri katılım sağladı.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Duyar, coğrafi işaret kavramının bir yöreyle özdeşleşmiş, kendi sahip olduğu nitelik nedeniyle başka yörelerden farklılaşmış ürünler olduğunu belirterek, coğrafi işaretin günümüzde dünyada önemi artan kavramlardan biri olduğunun altını çizdi.

Coğrafi işaretlerin tüketiciler bakımından özel bir yere sahip olduğunu belirten Mehmet Duyar, “Bu sayede ürünlerin korumasını yaparak garanti altına almış oluyoruz. Bu noktada en büyük çağrıyı Sayın Cumhurbaşkanımız 2015’te tüm vali ve belediye başkanlarına yaptı. Tüm valilerimiz ve belediye başkanlarımız kendi yörelerine ait coğrafi işaretli ürünlerin tescillerini gerçekleştirme noktasındaydı. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu çağrısıyla birlikte kamuoyunda bu konuyla ilgili bir farkındalık oluştu. Bu farkındalık neticesinde 2018’de ülkemiz genelinde 87 adet tescil gerçekleştirdik. Bugün itibariyle tescil sayımız 426’ya ulaştı. 406 tane de başvuru süreci devam eden ürünümüz var.” dedi.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise,  Adana’nın sahip olduğu verimli tarım alanları sayesinde çok şey ürettiğini belirterek, "Bugün toplantıda coğrafi işaret alması gereken ürünleri masaya yatıracağız. Adana’yı bugün layık olduğu yere getirelim. Adana hakikaten hem tarımıyla hem sanayisiyle hem turizmiyle hem de doğasıyla mükemmel bir il. Sıcakkanlı insanlarıyla, cömert ve mert insanlarıyla gerçekten çok yaşanmaya değer bir il. Her ne kadar zaman zaman sosyal medyada ve basında Adana ile ilgili algı biraz farklı olsa da aslında Adana bu algının çok daha uzağında bir il. Çok misafirperver insanları var. Adanalılar bu ilin ve ülkenin kalkınmasında çok ciddi fedakârlıkta bulunuyorlar.” dedi.

Zengin tarımsal potansiyeli sayesinde Adana’nın ülkenin gıda sektörüne önemli katkılar yaptığına vurgu yapan Vali Demirtaş,  “Tarımsal ürünlerin ilk hasatı hemen hemen Adana’da yapılarak piyasaya Adana’dan sürülüyor. Çok ciddi kaliteli ürünler üretiliyor. Başta narenciye olmak üzere karpuz gibi ürünlerin büyük kısmı Adana’da üretiliyor. Bizim tabi burada Türk Patent ve Marka Kurumundan beklentimiz Adana’nın bu potansiyelini görmeleridir.” dedi.

Açılış konuşmaların ardından Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanı Hakan Kızıltepe bir sunum gerçekleştirdi.  Çukurova Kalkınma Ajansı Uzmanı Aslı Şekeroğlu tarafından, Adana’dan coğrafi işaret başvurusu yapılan ürünlere ilişkin gerçekleştirilen bilgilendirme sunumumun ardından ise çalıştay,  başvuruların iyileştirilmesine yönelik değerlendirme ve  görüş alışverişiyle sona buldu.