Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
Adana'da
Haber Galerisi
  • Adana'da "Lezzet Festivali" Coşkusu

  • 17 Ekim 2018

Türkiye Cumhuriyet Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Adana Valiliği’nin ev sahipliğinde kentin en yerel ve geleneksel mutfak kültürünü dünyaya tanıtmayı amaçlayan 2. Adana Lezzet Festivali 12-14 Ekim tarihlerinde Adana Merkez Park'ta gerçekleştirildi. Festivalin bu yılki konuk ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti oldu.

Adana’nın geleneksel mutfağına ve evlerde yaşatılan köklü mutfak kültürü üzerine odaklanan festival kapsamında bu yıl “Gelenekselin Gücü Adına!” temasıyla Merkez Park’ta kurulan dev festival merkezinde, Adana’nın sahip olduğu en geleneksel ve yerel mutfak kültürü uluslararası boyutta bir uygulama ve katılımla tüm ziyaretçilere yaşatıldı.

Birbirinden özgün yerel ve ulusal şeflerin yanı sıra, uluslararası şeflerin gastro-şovlarıyla zenginleşen festival, Adana’nın birbirinden nefis lezzetlerini doya doya yemeye imkân tanırken; aynı zamanda gastronomi dünyasını Adana’da buluşturdu. 2. Adana Lezzet Festivali kentin önde gelen lezzet markalarının stantlarıyla renklenirken, alanda kurulacak çeşitli etkinlik noktalarında gastro-şovlar, tadım seansları, söyleşiler ve mutfak atölyeleri gerçekleştirildi.

Festivalde 2 Michelin yıldızlı ünlü şef Alexandre Dionisio’nun Fransa Le Bureau D'étude Gastronomique Direktörü Sebastien Ripari’nin sunumuyla yerel mutfağın lezzetlerini yorumladığı gastroşovlar da büyük beğeni topladı. TV porgramlarıyla tanınan Yıldız şefler Hazer Amani ve Somer Sivrioğlu’nun yanı sıra, ünlü diyetisyen Dilara Koçak ile “Sağlıklı Adana Mutfağı” “Yunus Emre Akkor ile Kınalı Eller”, Ebru Erke ve Adanalı şef Türev Uludağ ile “Adana’nın Saklı Kalmış Vejetaryen Hazinesi” başlıklı gastroşovlar festivale damgasını vururken, birbirinden özgün yerel şeflerin Adana mutfağından en geleneksel lezzetleri sunduğu atölye ve şovlar da büyük ilgi gördü. 

YILDIZ İSİMLER SAHNEDEYDİ

Festivalde TV programlarıyla tanınan ünlü şeflerden Hazer Amani kentin sokak lezzetlerine farklı bir bakış açısı getirirken, bir diğer yıldız şef Somer Sivrioğlu’nun “Yurtdışında Türk Mutfağı: Dönerciden Restorana Bir Yolculuk” başlıklı söyleşisi kalabalık bir izleyici topluluğu tarafından izlendi.

HEM LEZZETLİ HEM SAĞLIKLI ADANA MUTFAĞI

 Diyetisyen Dilara Koçak’ın geleneksel Adana yemeklerinin sağlıklı versiyonlarını izleyicilerle buluşturduğu “Sağlıklı Adana Mutfağı” başlıklı etkinlik, festival için Adana’ya akın eden lezzet tutkunları tarafından coşkuyla izlendi.

ÜNLÜ İSİMLERDEN ÇARPICI GASTROSHOWLAR

Ünlü şef Yunus Emre Akkor’un Kınalı Eller ile Adana yerel lezzetlerini yorumladığı gastroshow ana sahneye damgasını vuran bir diğer etkinlik oldu.

Ebru Erke ve Adanalı şef Türev Uludağ ile gerçekleştirdiği “Adana’nın Saklı Kalmış Vejetaryen Hazinesi” başlıklı çarpıcı gastroshow da beğeni toplarken; birbirinden özgün yerel yemek ustalarının Adana mutfağından örnekler sunduğu atölye ve şovlar da Adana’yla özdeşleşmiş yerel lezzetlerini sınırlarının ötesine taşıdı.

ALANINDA UZMAN İSİMLERDEN LEZZETLİ SÖYLEŞİLER

2. Adana Lezzet Festivali, renkli gastroshowlar’ın yanı sıra birbirinden değerli konuşmacıları da ağırladı. Gazeteci, yemek kültürü yazarı Ahmet Örs’ün “Geleneksel Mutfak Mı Yerel Mutfak Mı?”, yemek kültürü araştırmacısı Nilhan Aras’ın “Adana’nın Yöresel Ürün Zenginliği”  başlıklı konuşmaları dikkatle dinlenirken, “Adana’nın En Eski Kebap Ustaları ile Duayenler Buluşması” da ilgi çeken söyleşi oturumları oldu.

Festival kapsamında Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu’nun moderatörlüğünde, “Festivaller Şehri Adana” paneli gerçekleştirildi. Yoğun ilgiyle izlenen panelde konuşmacılar, Adana’da gerçekleştirilen festivallerin ekonomiye ve ilin marka değerine katkılarını tartıştı.

Üç gün boyunca gastronomi dünyasının nabzının attığı 2. Adana Lezzet Festivali, Adana Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri, Çukurova Kalkınma Ajansı, Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, Akdeniz İhracatçılar Birliği, Türkiye Otelciler Federasyonu, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, Turist Rehberleri Birliği, Çukurova Turistik Otelciler Birliği, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Mutfak Dostları Derneği tarafından desteklendi.