Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
Adana’da Afetler ve Kritik Altyapı Konuşuldu
Haber Galerisi
  • Adana’da Afetler ve Kritik Altyapı Konuşuldu

  • 28 Kasım 2019

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) organizasyonunda, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ortaklığında, “Afet ve Kritik Altyapı Konferansı” düzenlendi.
Dünya Bankası ile ortaklaşa hazırlanan “Çukurova Kritik Altyapı Risk Değerlendirme Projesi” sonuçlarını paylaşmak, kritik altyapı ve afetlere yönelik farkındalığı arttırmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıya, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, akademisyenler ve diğer kalkınma ajansları uzmanları katıldı.
ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu açılış konuşmasında, temel hedeflerimizden birinin, Çukurova bölgesini Ortadoğu’yu da kapsayacak biçimde bir üretim üssü ve çekim merkezi haline getirmek olduğu belirterek, bu kapsamda Çukurova’nın bu hedeflere ulaşabilmesi ve sürdürülebilir bir üretim yapısına kavuşabilmesi için risklerin de hesaba katılması gerektiğine dikkat çekti.
Çukurova Kritik Altyapı Risk Değerlendirme Projesi’nin bu konuya odaklandığını belirten Altunsu, proje ile ilgili şunları söyledi: “Projedeki hedef sürdürülebilir bir üretim altyapısına destek vermektir. Bu hedef doğrultusunda enerji ve lojistik sektörlerindeki kritik altyapıları belirlemek, bu altyapıların jeolojik ve meteorolojik tehlikelere karşı risk analizlerini gerçekleştirerek direnç arttırmaya yönelik faaliyetleri planlamak amaçlanmıştır. Çalışmanın aynı zamanda kritik altyapılara ilişkin farkındalığı arttırmak ve risk çalışmalarında bölgesel kapasiteyi arttırmak gibi bir alt hedefi bulunmaktadır. Bu yüzden çalışmanın başından itibaren gerçekleştirilen toplantı, çalıştay ve görüşmelerle bölgedeki kurum ve firmaların projeye dâhil edilmesi için azami gayret gösterilmiştir.” 
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise konuşmasında, “Uluslararası afetler politikası 1990 sonrasında bir hedef değişimi ve uygulama içeriği değiştirmiş. Yeni politika, düşünce ve eylemleri yalnızca afet sonrası acil dönemle sınırlı bırakmayıp etkinliklerin ağırlığını afet öncesine vermiş ne olursa olsun hazırlanan planlarda risklerin göz önüne alınmasını ve risklerin azaltılmasında katılımlı karar almak ilkesini tanımlamış, özellikle kentsel alanların ve dar gelirli kesimlerin risklerin azaltılmasında öncelik verilmesini sağlamıştır.1990’dan günümüze dayanan uluslararası konferans, sorun ve toplumların ortak görüşü ise artık sadece doğa değil, plansız ve denetimsiz gelişmelerdir. Afetlerde belediyelere çok büyük görevler düşüyor. Hem afet sırasında, hem de afetten önce yapılacaklar var.” İfadelerini kullandı.
Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Türkiye’nin jeolojik yapısı ve iklimsel özellikleri nedeniyle, başta depremler olmak üzere, sel, heyelan ve çığ gibi çeşitli doğal afetlere maruz kaldığını belirterek, “Türkiye'de afete direncini arttırmayı hedefleyen çalışmalar yapılması planlanmaktadır. AFAD Gönüllülük Sistemi, AFAD Akreditasyon Sistemi kurulması, tatbikatlar yapılarak eğitimler verilmesi, Türkiye Afet Risklerinin Azaltılması Platformunun kurulması planlanmış ve gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Biz de ilimizde özellikle eğitim ve bilinçlendirme alanında birçok faaliyeti hayata geçirdik. Başta öğretmenler, muhtarlar, imamlar olmak üzere toplum afet gönüllüsü hareketini, afet bilinci eğitimlerini, meslek liseleri ve üniversitelerde kapasite geliştirme çalışmalarını gerçekleştirdik. Yapılan bu çalışmalarla ülkemizin altyapı ve üst yapılarının, beşeri kaynaklarının afet ve depremler karşısında daha hazırlıklı olmasını ve önlenebilir risklerin ortadan kaldırılmasını hedefledik.’’ şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından GTE Carbon Direktörü M. Kemal Demirkol,  Çukurova Kritik Altyapı Risk Değerlendirmesi projesinin sonuçlarını açıkladı. Demirkol konuşmasında, farkındalığın arttırılması gerektiğini vurgulayarak, “Çukurova hem ulaşım, tarım ve enerji sektörlerinde gittikçe büyüyen bir merkez. İklim değişikliğiyle ilgili farklı risklerle karşı karşıya. 2022 yılında Çukurova yaklaşık 13 bin megavatlık kurulu bir güce sahip olacak. Bunun yaklaşık 6-7 bin megavatını başka bölgelere ihraç edecek. Burada bir problem olduğunda diğer bölgeleri de etkileyecek. Boru hatlarıyla ilgili sorun olduğu zaman Türkiye'deki ihraç edilen petrolün yüzde 40'ı Ceyhan'dan ihraç ediliyor. Buradaki kesinti sadece Türkiye'yi değil ihraç edilen bölgeleri de etkileyecek. Çukurova bölgesi için deprem, kasırga, dolu, sel ve yağış kaynaklı heyelan gibi tehlikeler belirledik. En önemli risk Çukurova için sel görünüyor” ifadelerini kullandı.
Toplantının devamında, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu “İklim ve Riskler” , Türkiye Deprem Vakfı Başkanı Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Erdik ise “Deprem Riski ve Risk Azaltımı” başlıklı birer konuşma gerçekleştirdi.
Konferansın öğleden sonra gerçekleştirilen ilk oturumunda, Ekonomi Gazetecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gazeteci Mehmet Uluğtürkan moderatörlüğünde,  UNDP Türkiye Ofisi, JICA(Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı) Türkiye Ofisi, AFAD Başkanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcileri, afet yönetimini uluslararası bakış açısı ile değerlendirdiler.  İkinci oturumda, UNDP Türkiye Ofisi’nden Erdem Ergin moderatörlüğünde, İstanbul Proje Koordinasyon Birimi, İSKEN Sugözü Enerji Santrali ve Mersin Serbest Bölge A.Ş temsilcileri kritik altyapı operatörleri ve afetlere hazırlık konusu üzerinde durdular. Üçüncü oturumda ise, ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu moderatörlüğünde, ÇKA Adana Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Torun, İstanbul Kalkınma Ajansı ve İzmir Kalkınma Ajansı uzmanları, afet ve bölgesel kalkınma kavramlarına değinerek, Ajansların afet yönetimi ile faaliyetlerini anlattılar.