Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
2014-2023 Çukurova Bölge Planı onaylanarak yürürlüğe girdi
Haber Galerisi
  • 2014-2023 Çukurova Bölge Planı onaylanarak yürürlüğe girdi

  • 14 Temmuz 2013

Koordinasyonu Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından yapılan ve katılımcılık ilkesi çerçevesinde bölgedeki tüm kesimlerin görüş ve önerilerine başvurularak kapsayıcı bir perspektifle hazırlanan “2014 – 2023 Çukurova Bölge Planı” Başbakan Sn. Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu’nca onaylanarak yürürlüğe girdi.

Ulusal plan ve stratejiler ile yerel öncelikleri birleştiren Çukurova Bölge Planı, “10. Kalkınma Planı” ve “Bölgesel Gelişme Ulusal Strateji Belgesi(BGUS)” gibi üst ölçekli planlarla uyumlu bir şekilde ve yerelde kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinden 775 paydaşın sürece katkısıyla hazırlanmıştır.

Stratejik konumunu ve zengin kaynaklarını değere dönüştüren, Doğu Akdeniz’in lider Bölgesi 

Türkiye’nin ortaya koyduğu 2023 vizyonuna ulaşılabilmesi için topyekûn kalkınma şart olup ülkenin bütün bölgelerinin bu hedeflere azami katkı sunması gerekmektedir. Bu bağlamda, Çukurova Bölgesi de Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda üzerine düşeni yerine getirebilmek için “2014 – 2023 TR62 Çukurova Bölge Planı” ile bölgesel vizyonunu ve bu doğrultudaki temel stratejik amaçlarını belirlemiştir. 2023 yolunda “Stratejik konumunu ve zengin kaynaklarını değere dönüştüren, Doğu Akdeniz’in lider bölgesi olmak” vizyonuyla hareket eden Çukurova Bölgesi; bu vizyon doğrultusunda, uluslararası çekim merkezi ve üretim üssü olma, bölgeiçi gelişmişlik farklarını azaltma, sosyal uyum sorunlarını çözme, beşeri sermayeyi güçlendirme, yeşil büyüme ve çevre dostu üretim yapma, kentsel yaşam kalitesi yüksek cazip metropoller oluşturma gibi temel stratejik amaçları gerçekleştirme arzusundadır.

Katılımcı ve Hedef Odaklı Bölge Planı

Planlama Yaklaşımı olarak katılımcılık, hedef odaklılık, özgünlük, sürdürülebilirlik ve eşitlikçilik gibi prensiplerin benimsendiği Çukurova Bölge Planı’nda, en az iktisadi kalkınma kadar sosyal ve sürdürülebilir kalkınmanın da önemi vurgulanmaktadır. Bölgenin iktisadi kalkınma kapsamında enerji üretim üstü olma, stratejik konumunu avantaja dönüştürme, imalat sanayinde rekabetçiliği artırma, tarımda katma değeri yükseltme, turizm potansiyelini harekete geçirme, ar – ge ve yenilik kapasitesini geliştirme gibi ekonomik öncelikleri bulunmaktadır. Ancak en az onlar kadar önemli olan kırsal ekonomiyi çeşitlendirme, kentsel ve kırsal altyapıyı iyileştirme, sosyal bütünleşmeyi güçlendirme, eğitimde erişilebilirliği ve kaliteyi artırma, insana yaraşır iş ortamını sağlama, çevresel altyapıyı güçlendirme, çevre dostu temiz üretim gerçekleştirme gibi sosyal ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik öncelikler de Bölge Planı kapsamında detaylıca incelenmiştir. 

17 Temmuz 2012 tarihinde düzenlenen Kalkınma Kurulu toplantısıyla başlayan 2014-2023 Çukurova Bölge Plan çalışmaları, plan onay sürecinin tamamlanmasıyla yürürlüğe girmiştir. Bölge Planı’nın içeriğine ilişkin detaylar önümüzdeki süreçte kamuoyuyla paylaşılacak, bölgedeki yerel paydaşlara tanıtımı gerçekleştirilecektir.

2014-2023 Çukurova Bölge Planı için tıklayınız.